1η Εκπαιδευτική διακρατική συνάντηση Εrasmus+ «You can be a Hero» – Champagnole, France

Tην εβδομάδα από 21 έως 27 Ιανουαρίου  2018 πραγματοποιήθηκε η 1η Εκπαιδευτική διακρατική συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ΚΑ2 Εrasmus+ «You can be a Hero».

Στην συνάντηση συμμετείχαν τρεις καθηγητές και οκτώ μαθητές του σχολείου μας, οι οποίοι ταξίδεψαν στην πόλη Champagnol της Γαλλίας και στο Λύκειο Paul Emile Victor προκειμένου να συναντηθούν με  τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ετέρους Γάλλους, Λετονούς και Πορτογάλους. Ήταν μια εβδομάδα πλούσια σε δράσεις, σε ανταλλαγές και σε διάχυση καλών πρακτικών πάνω στο θέμα της ενσωμάτωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία…

Οι ξένες αποστολές έγιναν δεκτές από την Διευθύντρια και την παιδαγωγική ομάδα ERASMUS+ του Γαλλικού σχολείου σε μια θερμή τελετή στην οποία παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος της πόλης και τοπικοί παράγοντες. Η εβδομάδα κύλισε με εργασίες σε  μικτές διακρατικές ομάδες, παιχνίδια γνωριμίας για “σπάσιμο πάγου”, ενώ οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες που είχαν ετοιμάσει για την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στις χώρες τους, τις πόλεις-περιοχές από όπου προέρχονται καθώς και για τα σχολεία τους.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο εκπαιδευτικές μετακινήσεις κατά τις οποίες οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν μουσεία, να συνατήθούν και να μιλήσουν με αθλητές με σωματικές αναπηρίες, εθελοντές-βοηθούς αθλητών/ατόμων με ειδικές ανάγκες και να πάρουν μέρος σε διάφορα παραολυμπιακά αθληματα μαζί με Γάλλους αθλητές ΑΜΕΑ.

Στον ελεύθερο χρόνο τους οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αξιοθέατα της περιοχής με εκδρομές που διοργάνωσαν  από κοινού οι οικογένειες που τους φιλοξενούσαν. Την τελευταία ημέρα μαθητές και καθηγητές επέλεξαν τις μασκότ και τα λογότυπα που θα χρησιμοποιηθούν για το σχέδιο ERASMUS+ ‘’You can be a hero” 2017-19 και εργάστηκαν πάνω στο σενάριο του παιχνιδιού το οποίο θα είναι και το τελικό προϊόν του προγράμματος.

Η ημέρα έκλεισε με την επίσημη απονομή των διπλωμάτων παρουσία του Υποδιευθυντή του σχολείου Monsieur Debrand.

Την τελευταία ημέρα μαθητές και καθηγητές ήταν συναισθηματικά φορτισμένοι . Ένα ταξίδι πολύτιμων εμπειριών είχε φτάσει στο τέλος του. Όλοι μείναμε ενθουσιασμένοι από την ζεστή φιλοξενία των καθηγητών και των μαθητών του γαλλικού σχολείου, καθώς και όλων των τοπικών φορέων της μικρής πόλης Champagnol. Επίσης, εντυπωσιαστήκαμε από τις κτιριακές υποδομές αλλά και από το εποπτικό υλικό που διέθετε το σχολείο καθώς και από την εξαιρετική οργάνωση του προγράμματος την οποία είχε επιμεληθεί η Γαλλική ομάδα ERASMUS+.

Eυχαριστούμε πολύ την Διευθύντρια τους καθηγητές αλλά κυρίως τις οικογένειες για την άψογη φιλοξενία και ευχόμαστε να την ανταποδώσουμε επάξια.